2016. feb 15.

Cukor helyett mit tegyünk a kávéba?

írta: tanulj meg enni
Cukor helyett mit tegyünk a kávéba?

A kávézás világában az utóbbi évtizedben megfigyelhető volt, hogy a súlyproblémákkal küzdő nők rendre cukor helyett édesítőszerrel iszák a kávé valamilyen formáját. Úgy gondolják, hogy a kávé cukorral hizlal és nem szeretnének még jobban hozzájárulni az elhízásukhoz. Ugyanakkor ezek a nők már a süteményeket nem vetik meg, amik még jobban hozzájárulnak az elhízásukhoz.

cukor helyett

Az elhízás fő gonosza

Jogosan gondolhatjuk úgy, hogy a cukor az egyik fő bűnös a globális elhízás és a cukorbetegek száz milliókra rúgó száma miatt. Ha kevesebb cukrot használnánk, akkor milliók nyerhetnénk vissza régi alakjukat. Rengeteg betegség visszaszorulna ennek következtében. A gond az, hogy semmit nem érsz el azzal, hogy a kávédba cukor helyett édesítőszert raksz. Ez olyan, mint csepp a tengerben.

Kávé cukorral vagy édesítőszerrel?

Vegyünk egy példát. Egy kockacukor 3 g, amiben 12 kalória van. Akkor 3 kockacukorban 36 kalória. A kávé mint tudjuk null kalóriás és 3 kockacukornál többet alapesetben senki nem szokott a kávéba rakni. Ezt a 36 kalóriát már azzal elégetjük, ha kávé elfogyasztása után fél óráig nem eszünk semmit. Ha valaki magas és/vagy túlsúlyos, akkor ez akár 10-20 perc is lehet. Ettől nem fogsz elhízni vagy nem fogja akadályozni a fogyásodat. Mindenki mégis ebben látja rövid távon a sikert és nem gondol bele, hogy sokkal rosszabbat tesz akkor, amikor szemrebbenés nélkül ebéd után megeszik még 2 szelet süteményt. Amikor cukrot látunk, akkor automatikusan is a hízásunkra gondolunk. Ezzel szemben a sütemény vagy ahhoz hasonló nassolni valókra már nem így gondolunk és inkább a rövid távú élvezetek jutnak eszünkbe. Emiatt hajlandóak vagyunk felrúgni a szabályokat is. Sokszor még eszünkbe se jut, hogy milyen károkat okozz egy-egy sütemény rosszkor való elfogyasztása.

Cukor fogyasztás megoldása

Tehát a megoldás a nassolni valókban lévő cukor mennyiségének csökkentése. Persze ez könnyebb mondani, mint megcsinálni. Azért ilyen nehéz, mert cukor nélkül nem olyan finom az a bizonyos sütemény és nem ízlik. A megszokott ízekre vágyunk, ezért nem szabad drasztikusan lecsökkenteni a cukor mennyiségét. Nézd meg, hogy mennyi cukrot használsz egy adott ételbe és minden alkalommal pár grammal vagy dekával csökkentsd annak mennyiségét. Így az ízlelőbimbóid hozzá tudnak szokni a kevésbé cukros ételekhez is és nem lesz akkora érvágás számodra se. Előbb utóbb az lesz a normális íz. Tehát csökkentheted a kávé cukor adagját is, de fontosabb a nassolni valók csökkentése. A kulcsszó a fokozatosság legyen és a fogyás csak egy kellemes mellékhatás lesz.

Szólj hozzá